Dzisiaj przepis na pyszne, kruchutkie ciasteczka maślane. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i przyjemne 🙂
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
290g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie:
Do miski wrzucam pokrojone w kostkę masło, przesiewam mąkę i cukier puder, wbijam jajko, dodaję sól i aromat waniliowy. Mieszam hakiem robota, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie zagniatam je w kulę, zawijam w torebkę foliową i na godzinę chowam do lodówki.
Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części i kolejno rozwałkowuje je na blacie delikatnie oprószonym mąką. Wycinam kształty – u mnie są to duże, okrągłe placuszki, które potem będą świetną bazą do lukrowania i zdobienia. Przekładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!