Mam już zapas marynowanych pieczarek. Teraz przyszła pora na podgrzybki.
Składniki:
1/2 kg podgrzybków
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
1,5 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Do słoiczków:
1 łyżeczka gorczycy
1 listek laurowy
1/2 plasterka cebuli
kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Na początek w garnku zagotowuję wodę z łyżką octu i do gotującej się wody wrzucam umyte i oczyszczone grzyby. Gotuję je 5-10 minut.
W tym czasie do wyparzonych słoiczków wkładam cebulę, gorczycę, listek laurowy i pieprz. W drugim garnku przygotowuję zalewę: do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier i sól i doprowadzam do wrzenia.
W słoiczkach układam odcedzone grzyby i zalewam zalewą. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut. Po pasteryzacji słoiczki ustawiam do góry nogami aż wystygną.
Gotowe!!!