Podgrzybki marynowane
Przetwory

Podgrzybki marynowane

Mam już zapas marynowanych pieczarek. Teraz przyszła pora na podgrzybki.

Składniki:

1/2 kg podgrzybków

Zalewa:

1/2 szklanki octu 10%

1,5 szklanki wody

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

Do słoiczków:

1 łyżeczka gorczycy

1 listek laurowy

1/2 plasterka cebuli

kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:

Na początek w garnku zagotowuję wodę z łyżką octu i do gotującej się wody wrzucam umyte i oczyszczone grzyby. Gotuję je 5-10 minut.

W tym czasie do wyparzonych słoiczków wkładam cebulę, gorczycę, listek laurowy i pieprz. W drugim garnku przygotowuję zalewę: do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier i sól i doprowadzam do wrzenia.

W słoiczkach układam odcedzone grzyby i zalewam zalewą. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut. Po pasteryzacji słoiczki ustawiam do góry nogami aż wystygną.

Gotowe!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Ogórki w zalewie pomidorowej

Dodaj komentarz