Witajcie!!! Zapraszam dzisiaj na galaretkę wieprzową. Ja użyję do jej przygotowania polędwiczkę, ale tak na prawdę można wykorzystać też inne mięso – zależy od Waszego smaku i wyboru. Galaretkę będę dzisiaj przygotowywać w multicookerze.
Składniki:
1 polędwiczka (ok 1/2 kg)
włoszczyzna
sól, pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
12 łyżeczek żelatyny
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
2 litry wody
Wykonanie:
W misie multicookera umieszczam mięso. Dorzucam marchewkę, pietruszkę i seler – umyte i obrane. Wszystko zalewam wodą. Zamykam pokrywę i ustawiam program slow cook, czas 2 godziny.
Po tym czasie wyjmuję mięso i warzywa z wywaru. Dodaję żelatynę i przyprawy i mieszam tak długo, aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści.
Jajka kroję na ćwiartki , marchewki na pasterki, a mięso drobno siekam. Wszystkie składniki układam w salaterkach. Zalewam bulionem z żelatyną i wstawiam do lodówki, aż galaretka stężeje.
Galaretkę podaję wyjętą z salaterek – wystarczy miseczkę na moment zanurzyć w gorącej wodzie i galaretka sama się z miseczki wyślizgnie. Podaję ją skropioną octem lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Danie jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Smacznego!!!