PokazywaÅ‚am Wam już czosnek marynowany w zioÅ‚ach – dzisiaj troszkÄ™ inna wersja – winna 🙂
Składniki:
4 główki czosnku
2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolendry
1,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
około 1 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Czosnek obieramy, dzielimy na zÄ…bki. Do rondelka wlewam wino, ocet, wsypuje cukier, sól, kolendrÄ™ i pieprz. TakÄ… winnÄ… zalewÄ™ doprowadzam do wrzenia i do gotujÄ…cej wrzucam czosnek. Wszystko gotujÄ™ okoÅ‚o 5 minut, nastÄ™pnie wyÅ‚Ä…czam gaz i pozostawiam czosnek w zalewie na minimum 3 godziny. NastÄ™pnie ponownie zagotowujÄ™ czosnek w zalewie i przelewam wszystko do wyparzonego wczeÅ›niej sÅ‚oiczka. Dobrze zakrÄ™cam i odstawiam na co najmniej 2 tygodnie 🙂
Smacznego!!!