Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. W przeszłości bywał towarem droższym niż złoto. Powstaje przez wysuszenie kory drzewa i występuje w dwóch postaciach: sproszkowanej lub zwiniętych w rulonik kawałkach, tzw. laskach. Mamy tez dwa rodzaje cynamonu: cejloński – smak słodki, a laski miękkie, oraz cassia – twardszy i ciemniejszy.
Cynamon jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem – opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Ma właściwości przeciwgrzybicze, antyalergiczne, bakteriobójcze i dezynfekujące.
Wyciągi z kory cynamonu leczą niestrawność, wzdęcia i brak łaknienia. Poprawiają trawienie i obniżają poziom glukozy we krwi. Cynamon poza tym dobrze działa na pamięć i sprawność umysłową, poprawia dopływ krwi do mózgu.
Cynamon pasuje do ciast, herbaty, kawy, napojów mlecznych, mięs. Używa się go również do aromatyzowania nalewek.
Ciekawostka: pół łyżeczki cynamonu doskonale skleja fusy w kawie lub herbacie, przez co łatwiej ją pić 🙂