Inne nazwy anyżu gwiaździstego to anyż gwiazdkowy lub badian właściwy.
Przyprawa ta pochodzi z Wietnamu. Niewielkie gwiazdki to owoce drzewa, które są zbierane zanim dojrzeją i poddawane procesowi suszenia. Możemy potem kupić je w całości lub w postaci zmielonej.
Smak anyżu gwiazdkowego jest charakterystyczny dla kuchni chińskiej, a zapach przypomina lukrecję. Anyż działa rozkurczowo, reguluje trawienie, zapobiega kolkom, wzdęciom i reumatyzmowi. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz moczopędnie. Pomaga przy bólach miesiączkowych, astmie i nudnościach. Anyżowy olejek skutecznie tępi wszy, pchły, kleszcze i świerzb.
Anyż wykorzystujemy zarówno w kuchni orientalnej jak i europejskiej. Dodajemy go do mięs, drobiu, deserów, gotowanych jarzyn, sosów, owoców morza, kompotów, dżemów i likierów.
Piękny kształt anyżowych gwiazdeczek sprawia, że są one często używane w celach dekoracyjnych.
Ciekawostka: nie mylmy anyżu – szarozielonych niewielkich nasionek wykorzystywanych głównie w cukiernictwie i do pieczenia chleba, z anyżem gwiaździstym!