Kardamon
Zioła i przyprawy

Kardamon

Kardamon – po szafranie i wanilii, jest jedną z najdroższych przypraw świata. Chodzi tu o owoce, które są jedyną jadalną częścią rośliny. Kardamon pochodzi z rodziny imbirowatych.

Znamy dwa rodzaje kardamonu: zielony pochodzący z Indii i Sri Lanki i czarny z Himalajów. Zielone owoce są drobniejsze, pachną orientalnie i słodko. Większe czarne owoce pachną bardziej świeżo i cierpko.

Kardamon jest składnikiem mieszanek przypraw, np. curry lub garam masali.

Przyprawa ta wzmacnia apetyt, poprawia przemianę materii, a więc jednocześnie wspomaga odchudzanie. Ułatwia trawienie białek, łagodzi bóle reumatyczne, działa moczopędnie i antywirusowo.

Kardamon zawiera w sobie olejek eteryczny, który łagodzi kolki i skurcze. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, mają właściwości przeciwbólowe. Kardamon polecany jest przy nieżytach układu oddechowego, przeziębieniach, katarach i grypie.

Ostatnie badania wykazały, że kardamon hamuje rozwój nowotworu jelita. Jego intensywny cytrynowo-pieprzowy aromat wykorzystywany jest w olejkach i perfumach. Uznawany jest też za afrodyzjak – rozbudza i wyostrza zmysły.

Kardamon używamy zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Dodajemy go do mięs, ryb, gulaszów, pasztetów, sałatek owocowych, deserów, lodów, nalewek, wódek i likierów. Może też być dodatkiem do kawy lub herbaty.

Ze względu na intensywny smak, dodajemy go do potraw w małych ilościach.

Znajdź wiÄ™cej:  Jakie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci ma melisa?

Dodaj komentarz