Hej kochani! Święta coraz bliżej, z pewnością niektórzy z Was będą piekli piernik lub robili pierniczki. Chciałabym Was namówić do przygotowania własnej, domowej przyprawy do piernika. Jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna niż ta ze sklepu. Z powodu tej esencjonalności dodajemy jej około 3 łyżek na 1 kilogram mąki.
Najlepiej jest przygotować ją ze świeżo zmielonych składników, ale jeśli nie dostaniecie lasek cynamonu czy wyłuskanych ziaren kardamonu, nie martwcie się, z gotowych przypraw mieszanka też wyjdzie przepyszna i obłędnie pachnąca.
Składniki:
30g cynamonu (lub lasek cynamonu)
10g imbiru
5g goździków
5g kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
5g gałki muszkatołowej
5g ziela angielskiego
1g pieprzu
1g anyżu
Wykonanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub ucieramy dokładnie w moździerzu. Mieszankę przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Warto też poeksperymentować z proporcjami składników, tak aby Wasza przyprawa smakowała Wam najbardziej.
Gdy ja przygotowujÄ™ przyprawÄ™ do piernika, wtedy wiem , że nadchodzÄ… Å›wiÄ™ta 🙂
Jeżeli zaś szukacie pysznych przepisów na piernik i pierniczki – zapraszam!