Swoją nazwę zawdzięczają podobieństwu do gwoździ. Pochodzą z wiecznie zielonego drzewa, goździkowca korzennego, które rośnie w klimacie tropikalnym. Ich ciemny kolor powstaje podczas suszenia i odymiania.
Goździki zawierają olejek, który ma właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Rozgryziony goździk uśmierzy ból zęba i odświeży oddech. Przyprawa ta działa również antynowotworowo oraz oczyszcza organizm z substancji trujących. Wpływa dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie. Wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, gardła, zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę, anginę czy katar. Jest bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor, sód, potas oraz witaminy A i C. Mówi się, że osoby, które często sięgają po goździki żyją dłużej i cieszą się młodością ducha i ciała.
Goździki dodajemy do kompotów, konfitur, marynat, win, likierów, herbat, sosów i wyrobów cukierniczych.
Jeżeli chcemy sprawdzić czy goździki są dobrej jakości, ściśnijmy je mocno w palcach – powinniśmy wtedy zobaczyć ślad wyciśniętego olejku eterycznego.
Ciekawostka: grzane wino z dodatkiem goździków, koi nerwy, ułatwia zasypianie, reguluje funkcje układu nerwowego.