Sos beszamelowy
Sosy

Sos beszamelowy

Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystywania w kuchni sosu beszamelowego – jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego jest na prawdę przepyszny. Ma piękny jasny kolor (dlatego dobrze dodać do niego biały pieprz), kremową konsystencję. Jego jedyną wadą jest kaloryczność … ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić …

Składniki:

1/4 kostki masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku rozpuszczam masło i dodaję mąkę – dobrze mieszam, aby nie powstały grudki. W ten sposób otrzymuję złotą zasmażkę. Stopniowo dolewam mleko do którego wlałam sok z cytryny – i cały czas mieszam. Dodaję przyprawy. Gotuję, aż sos zgęstnieje.

Pamiętajcie, że sos beszamelowy będzie dalej gęstniał po zdjęciu z ognia, a najgęściejszy będzie po całkowitym ostudzeniu. Stworzy się tez wtedy na nim taki mało estetyczny kożuszek, dlatego warto go podawać zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Ajvar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *