Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystywania w kuchni sosu beszamelowego – jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego jest na prawdę przepyszny. Ma piękny jasny kolor (dlatego dobrze dodać do niego biały pieprz), kremową konsystencję. Jego jedyną wadą jest kaloryczność … ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić …
Składniki:
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku rozpuszczam masło i dodaję mąkę – dobrze mieszam, aby nie powstały grudki. W ten sposób otrzymuję złotą zasmażkę. Stopniowo dolewam mleko do którego wlałam sok z cytryny – i cały czas mieszam. Dodaję przyprawy. Gotuję, aż sos zgęstnieje.
Pamiętajcie, że sos beszamelowy będzie dalej gęstniał po zdjęciu z ognia, a najgęściejszy będzie po całkowitym ostudzeniu. Stworzy się tez wtedy na nim taki mało estetyczny kożuszek, dlatego warto go podawać zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego!!!