Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała.
Składniki:
400g pełnego mleka w proszku
200g bakalii
80g herbatników
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
250g masła
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Masło kroję w kostkę i wrzucam do garnka, stawiam na mały gaz i podgrzewam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier, kakao i mleko i dokładnie mieszam, tak aby nie było żadnych grudek. Ważne, aby masy nie zagotować! Wyłączam gaz i pozostawiam masę do przestudzenia.
Herbatniki kruszę na niewielkie kawałki. Do większej miski wsypuję mleko. Dodaję bakalie – można też dodać posiekane orzechy i suszoną żurawinę. Dodaję też pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszam. Przelewam przestudzoną zawartość garnuszka i ponownie mieszam. Ciasto jest bardzo gęste, trzeba więc włożyć nieco wysiłku w mieszanie.
Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą i przekładam masę równomiernie ją dociskając i wyrównując.
Tak przygotowany blok wkÅ‚adam do lodówki na kilka godzin – musi siÄ™ dobrze schÅ‚odzić. Po tym czasie wyjmujÄ™ ciasto z foremki – folia w tym doskonale pomaga. PeÅ‚ne bakalii i chrupiÄ…cych herbatników, obÅ‚Ä™dnie sÅ‚odkie – rozpusta dla podniebienia 🙂
Smacznego!!!