Grzyby na gęsto (podgrzybki, prawdziwki)
Sosy

Grzyby na gęsto (podgrzybki, prawdziwki)

Przepis – marzenie. Polecam go wypróbować w sezonie grzybowym. Doskonale pasuje do makaronu, pyz drożdżowych, kopytek i mięsa.

Składniki:

1 kg podgrzybków

1/2 szklanki piwa

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

2-3 cebule pokrojone dosyć grubo w półplastry lub piórka

sól i pieprz

Wykonanie:

W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i grzyby (umyte, oczyszczone i pokrojone). Po 2-3 minutach dolewamy piwo, mieszamy i dusimy, aż grzyby będą mięciutkie. Następnie dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Pycha!!!

Znajdź więcej:  Żółta pasta curry

Dodaj komentarz