sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki
Ciasta

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Szukasz szybkiego przepisu na pyszny sernik z zaledwie kilku składników? Nie lubisz piec ciast? Koniecznie wypróbuj przepis na sernik na zimno z serka homogenizowanego. Pyszne ciasto bez pieczenia zwieńczone galaretką pełną owoców. Czy można chcieć czegoś więcej? Taki sernik z serków homogenizowanych na zimno najlepiej smakuje latem. Jest orzeźwiający i nie trzeba do jego przygotowania włączać piekarnika. Pyszny, prosty w przygotowania sernik, który po prostu rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebujecie wyłącznie serków homogenizowanych typu danio, galaretek w proszku, ciasteczek na spód i owoców. To zdecydowanie najłatwiejszy przepis na sernik na zimno z serków.

Czas przygotowania: łącznie około 70 minut
Ilość porcji: sernik z tortownicy 24 cm

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (z wiaderka lub kilka serków typu danio)
  • 2 galaretki cytrynowe lub bezbarwne
  • 350 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe lub inne ulubione
  • 750 ml wrzątku
  • 300 g ulubionych owoców np. 100 g malin, 100 g borówek, 100 g truskawek
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów lub 200 g herbatników i 50-60 g masła

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy formę – najlepiej tortownicę ze zdejmowanymi bokami o średnicy 24 cm. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki zaś smarujemy masłem i dopiero wówczas przyklejamy do nich paski papieru do pieczenia.

Dno formy można wyłożyć ciasno małymi biszkoptami lub przygotować szybki spód z pokruszonych ciasteczek. Jak zrobić taki spód? Należy zmielić lub rozgnieść na piasek herbatniki i dodać do nich rozpuszczone masło. Masło należy dodawać do pokruszonych herbatników stopniowo. Nasze pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem powinny przypominać coś w rodzaju „mokrego piachu”. Wykładamy je na dno przygotowanej formy i dociskamy tworząc zwarty spód. W przepisie herbatniki, ale sprawdzą się tu również inne ciasteczka bez masy.

Znajdź więcej:  Ciasto z orzechami

Formę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Przygotowujemy galaretki cytrynowe lub bezbarwne. Należy je rozpuścić w 350 ml wody i odstawić do przestudzenia. Ważne! do serków homogenizowanych dodajemy już lekko tężejącą galaretkę.

Do dużej miski przekładamy ser homogenizowany waniliowy z wiaderka lub kilka serków typu danio (łącznie 1 kg). Rada: jeśli nie chcesz by sernik był zbyt słodki część serków homogenizowanych waniliowych możesz zastąpić naturalnymi serkami homogenizowanymi.

Do serków homogenizowanych wlewamy przestudzoną galaretkę i miksujemy składniki do połączenia (w masie nie powinno być grudek). Masę odstawiamy na bok, dosłownie na chwilę, aby zaczęła tężeć.

Lekko tężejąca masę serową wylewamy ostrożnie do formy ze spodem, która była cały czas w lodówce.

Tortownicę ostrożnie ponownie umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy owoce i pozostałe galaretki, które wylejemy na wierzch naszego sernika.

Jeśli owoce są większe, tniemy je na mniejsze kawałki.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Odstawiamy na bok. Galaretka powinna być lekko tężejąca, aby nie spłynęła nam na boki ciasta.

Wyciągamy nasz stężały sernik z lodówki. Na wierzch układamy wcześniej przygotowane owoce i polewamy je kilkoma łyżkami galaretki. Sernik wstawiamy na chwilę do lodówki i dopiero potem wylewamy ostrożnie resztę galaretki. Zabieg ten ma na celu uniknięcie podnoszenia się owoców podczas wylewania galaretki.

Sernik z serków homogenizowanych wkładamy do lodówki na czas stężenia wierzchniej porcji galaretki i całkowitego stężenia masy. Sernik powinniśmy chłodzić minimum 3 godziny. Najlepiej zostawić go na noc w lodówce.

Znajdź więcej:  Murzynek

Sernik z serków homogenizowanych na zimno najprostszy przepis

 

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki, to zdecydowanie najłatwiejszy przepis na sernik. Masa serowa w takim serniku może się składać z samych serków homogenizowanych waniliowych lub z połączenia z serkami homogenizowanymi naturalnymi. Do zrobienia masy serowej można wykorzystać właściwie dowolny rodzaj galaretki, jednak ze względu na kolor i smak najlepiej sprawdzi się tu galaretka cytrynowa lub bezbarwna. Inne galaretki mogą zdominować smak sernika lub nadać mu intensywną barwę.

przepis na sernik na zimno z serków danio
Sernik na zimno z serków danio idealnie nada się na spotkanie rodzinne

 

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z galaretką sprawdzi się w szczególności latem, gdy nikt nie ma ochoty włączać piekarnika ze względu na panujące wysokie temperatury. Jest, to zdecydowanie najłatwiejszy przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych bez śmietany. Do jego przygotowania (nie licząc spodu) wystarczą nam właściwie 3 składniki: serek homogenizowany waniliowy, galaretka i woda do jej rozpuszczenia.

Sernik na zimno z serków danio

Sernik na zimno z serków danio był swego czasu hitem internetu. Przygotowywano go w wielu domach. Nic dziwnego, bo sernik na zimno z serków homogenizowanych bez żelatyny jest po prostu przepyszny. Masa jest lekka, delikatnie słodka, a cały przepis jest tak prosty, że uda się nawet początkującej gospodyni.
Sernik na zimno z serków homogenizowanych przepis na pewno warto wypróbować, jeśli lubimy szybkie ciasta bez pieczenia.

sernik na zimno z serków homogenizowanych
Propozycja podania sernika na zimno z serków homogenizowanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *