Mówiłam Wam już, że w moim ogrodzie rośnie potężny orzech i codziennie spadają z niego setki orzechów? Cały czas szukam pomysłów na ich przetwarzanie i dzisiaj kolejny z nich. Mogę powiedzieć, że trafiony w dziesiątkę 🙂 Ciasto z orzechami!
Składniki:
250g orzechów włoskich (po wyjęciu ze skorupek)
1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
5 jajek
1/2 szklanka oleju
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (brzoskwinie)
Wykonanie:
Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiam wszystko na wysokich obrotach około 10 minut – aż masa zbieleje. Potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiam dalej, tylko już na małych obrotach. Orzechy drobniej siekam i dodaję do ciasta. Garstkę zostawiam do posypania po wierzchu. Mieszam już łyżką i przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułeczką tartą foremki. Układam na cieście owoce – nie wciskam ich w ciasto, tylko delikatnie kładę na wierzchu. Posypuję resztą orzechów.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 1 godziny 🙂
Smacznego!!!