Sałatka śledziowa z buraczkami Magdy Gessler

Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę śledziową? Koniecznie spróbujcie sałatki śledziowej z buraczkami Magdy Gessler. Przepis jest nie tylko prosty, ale też przepyszny. Znana restauratorka jak zawsze serwuje, to co najlepsze. Sałatka śledziowa Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji, podawana jest z sosem śmietanowo-musztardowym. Sos ten nie tylko dodaje całej potrawie pikanterii, ale również wprowadza nutę słodyczy. Wszystkie smaki doskonale się łączą i uzupełniają – słodkie buraki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki i kapary, delikatna marchew, chrupiące jabłka oraz pyszne grzybki. To wszystko sprawia, że sałatka śledzie z buraczkami Magdy Gessler jest po prostu mistrzowska. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi, jak również na świątecznym stole. Po taką sałatkę chętnie sięgnie nie jedna osoba.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Czas chłodzenia: minimum 30 minut
Ilość porcji: na 3-4 osoby

Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w oleju*
  • 8 średniej wielkości buraków
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 seler (nie za duży)
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków
  • 1 mały słoik kaparów
  • szczypiorek
  • sok z cytryny

Na sos musztardowo-śmietanowy:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 słoiczka ostrej musztardy np. rosyjskiej
  • do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i niewielka ilość cukru

Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami?

Ziemniaki, buraki, marchew i seler myjemy, a następnie gotujemy do miękkości (warzyw nie obieramy przed gotowaniem).

Ugotowane warzywa studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miski (poza ziemniakami, je dodamy na samym końcu, aby nie rozpadły się za mocno podczas mieszania).

Cebulę obieramy i drobno kroimy (można ją wcześniej zeszklić na niewielkiej ilości oleju). Grzyby odsączamy i również kroimy w a la kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z kiszonymi ogórkami. Składniki dodajemy do miski wraz z odsączonymi kaparami. Całość mieszamy.

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na paseczki (około 2 cm) i dodajemy do reszty składników wraz z ziemniakami. Delikatnie mieszamy.

śledzie z buraczkami Magdy Gessler
Śledzie z buraczkami Magdy Gessler to doskonała propozycja na spotkanie ze znajomymi

Całość skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się “przegryzły” (na około 30 minut). Najlepiej zostawić taką sałatkę na całą noc.

W małej miseczce mieszamy składniki na sos musztardowo-śmietanowy. Sos powinien być wyrazisty w smaku.

Gotowy sos musztardowo-śmietanowy dodajemy do sałatki tuż przed podaniem, mieszamy delikatnie składniki (nie robimy to zbyt długo, aby nasze ziemniaki i śledzie się nie rozpadły). Na koniec całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

 *Rada: do sałatki można również użyć śledzi solonych. Wówczas należy je wcześniej wymoczyć przez minimum 2-3 godziny, często zmieniając wodę. Następnie śledzie należy wysuszyć na papierowych ręcznikach i postępować dalej według przepisu. Uwaga: Czas moczenia śledzi będzie zależał od stopnia ich “zasolenia”. Mocno słone śledzie należy zostawić w zimnej wodzie przez całą noc. Nigdy nie dodawajcie do sałatki śledziowej z buraczków nie wymoczonych wcześniej śledzi, bo całość będzie po prostu za słona i niejadalna.

Sałatka z czerwonych buraków Magdy Gessler

Sałatka z czerwonych buraków Magdy Gessler stała się niezwykle popularna po wyemitowaniu kolejnego odcinka “Kuchennych Rewolucji”. Wiele osób zapragnęło by spróbować tego smakołyku. Jak pokazuje przepis surówka z buraków Magdy Gessler jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Jej smak tkwi przede wszystkim w sosie musztardowo-śmietanowym, który nadaje jej pikanterii. Przygotowując sałatkę warto pamiętać o tym, by składniki pokroić w miarę równą kostkę. Dzięki temu całość będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Dodatek szczypiorku, którym posypujemy sałatkę można pomiąć lub zamienić np. na posiekaną zieloną pietruszkę. Jeśli lubicie i cenicie przepisy Pani Magdy, jak sałatka z mortadeli Magdy Gessler czy też pyszne buraczki do obiadu Magdy Gessler, to koniecznie przygotujcie również to danie.

Sałatka śledziowa z burakami Magdy Gessler

Szukając inspiracji na świąteczne sałatki warto zwrócić uwagę na sałatkę śledziową przepis Magdy Gessler. Na pewno wzbudzi ona zainteresowanie naszych gości czy rodziny. Doskonałe połączenie gotowanych buraczków, śledzi i ziemniaków, zwieńczone pysznym, pikantnym sosem musztardowo-śmietanowym, sprawi że nikt nie zapomni o waszym daniu i z pewnością nie jedna osoba poprosi o dokładkę tak pysznej sałatki śledziowej.

Sałatkę śledziową z buraczkami można postawić obok prostej sałatki winegret wg Magdy Gessler. Obie sałatki nie tylko są proste w przygotowaniu, ładnie się prezentują na stole, ale są przede wszystkim wyjątkowo pyszne. Na żadnym przyjęciu, czy świątecznym stole nie powinno zabraknąć różny sałatek. Sycą, smakują i cieszą oczy.

W przepisie na sałatkę śledziową z buraczkami Magdy Gessler wykorzystane zostały również ogórki kiszone i jabłka. Składniki te można ewentualnie pominąć, choć dodają one ciekawego smaku całości.

Dodaj komentarz