Keks
Ciasta Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Keks na maślance

Cześć moi kochani! Spieszyłam się z tym wpisem, bo keks, który dzisiaj Wam pokazuję jest przepyszny,a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Jeżeli nie macie za wiele czasu w przedświątecznym zamieszaniu, taki keks sprawdzi się doskonale – jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący, mięciutki … no po prosty rewelacja 🙂

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

400g mieszanki bakaliowej

1,75 szklanki cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

125g miękkiego masła

1 i 1/3 szklanki maślanki

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od wsypania cukru do misy robota. Dodajemy masło i ucieramy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.

W tym czasie do drugiej miski przesiewam mąkę, dodaję też proszek do pieczenia i sól.

Wracamy do masła z cukrem. Dodajemy do niego kolejno jajka, jedno po drugim, w odstępach najlepiej około minuty.

Teraz pora na suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i sól). Dodaję do masy i miksuję krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączam robota. Do ciasta wlewam w dwóch etapach maślankę. mieszam drewnianą łyżką aż ciasto wchłonie całą maślankę. Dosypuję bakalie i ponownie dobrze mieszam.

Foremkę keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Przekładam do niej ciasto, delikatnie wyrównuję wierzch. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 1 godziny i 20 minut. Warto przed wyjęciem ciasta zrobić test suchego patyczka.

Gotowy keks po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, polukrować lub tak jak ja, polać czekoladową polewą i ozdobić. Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Groch z kapustą

Dodaj komentarz