Dzisiaj prosty przepis na wyjÄ…tkowe ciasteczka. Robimy je z dwóch ciast – ciemnego i jasnego. Możemy wycinać różne ksztaÅ‚ty. Ja myÅ›lÄ™ już o ÅšwiÄ™tach Bożego Narodzenia, dlatego moje ciasteczka sÄ… zdecydowanie gwiazdkowe, ale równie piÄ™knie wyglÄ…dajÄ… z serduszkiem w Å›rodku lub kwiatkiem 🙂
Składniki:
250g mÄ…ki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki cukru
130g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem ciasto wyrabiam ręką.
Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję mleko oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.
Oba ciasta rozwaÅ‚kowujÄ™ na grubość okoÅ‚o 5 mm. Za pomocÄ… szklanki wycinam kółka, a nastÄ™pnie maÅ‚Ä… foremkÄ… w ksztaÅ‚cie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkÄ™ … te maÅ‚e gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku byÅ‚a ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku – jasna 🙂
Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.
Smacznego!!!