[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pizza jest jedną z włoskich potraw, która na dobre skradła nasze serca. W każdym mniejszym lub większym mieście mamy przynajmniej kilka lokali serwujących pizzę, co świadczy tylko o tym, jak kochamy ten „niby prosty” placek drożdżowy z dodatkami. A jak dodatki, to… oczywiście sos pomidorowy.
Sos pomidorowy jest podstawą każdej pizzy, czy to tej domowej czy też tej podawanej w restauracji. Ale jak zrobić sos do pizzy? Wbrew pozorom jest, to naprawdę proste i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Dobry sos do pizzy z passaty przygotujemy w zaledwie 20 minut. Taki sos można oczywiście również przygotować z pomidorów z puszki lub w sezonie ze świeżych pomidorów. Pamiętajmy tylko, by całość dobrze doprawić. Sos nie może być mdły, ma być wyrazisty w smaku. W końcu stanowi on podstawę naszej pizzy.
Podany przepis na sos pomidorowy do pizzy sprawdzi się również jako dodatek do makaronów, przekąsek, a nawet zupy. Uniwersalny, prosty w przygotowaniu i po prostu pyszny.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: sos wystarcza 2-3 duże pizze lub kilka mniejszych
Składniki:
- 400 g passaty pomidorowej lub 400 g pomidorów w puszce (bez skórki)
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?
Na patelni rozgrzewamy naszą oliwę z oliwek . Czosnek przepuszczamy przez praskę (lub ścieramy na tarce na drobnych oczkach) i podsmażamy krótką chwilę na oliwie, na średniej mocy palnika. Ilość czosnku zależy od indywidualnych upodobań smakowych, można dodać do 2 ząbków czosnku.
Do podsmażonego czosnku dodajemy passatę pomidorową (lub pomidory z puszki, w sezonie można też użyć świeżych pomidorów)*, przyprawy i cukier do smaku.
Zmniejszamy moc palnika pod patelnią. Mieszamy składniki drewnianą łyżką i podgrzewamy sos przez około 18-20 minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się lekko parować i podgrzewać, nie ma się gotować na patelni. Sos powinien być dość gęsty. Pod koniec warto go spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
*Uwagi do przepisu: Wybierając passatę (zmiksowane pomidory sprzedawane w szklanych butelkach lub kartonach mamy już gotowy produkt). Jeśli jednak chcemy przygotować sos do pizzy z pomidorów z puszki (w całości lub kawałkach) na końcu należy całość zmiksować, by uzyskać gładki sos. Można również przygotować sos do pizzy z pomidorów świeżych. Wówczas takie pomidory należy najpierw sparzyć, następnie zdjąć z nich skórkę i zmiksować miąższ.
Przepis na sos do pizzy
Jaki jest idealny przepis na sos do pizzy? Oczywiście ten przygotowany ze świeżych, rosnących w pięknym słońcu pomidorów. To taki sos do pizzy z pomidorów spotkamy we Włoszech. Jednak nie zawsze można sięgnąć po pyszne, świeże pomidory. Wówczas wspaniałym rozwiązaniem okazuje się sos do pizzy przygotowany z passaty pomidorowej (przetartych pomidorów) lub sos przygotowany z pomidorów z puszki. Składniki zbierane są w szczycie sezonu na pomidory i zamykane w pojemnikach, co ułatwia i usprawnia nam cały proces przygotowania sosu do pizzy. Wówczas wystarczy zaledwie 20 minut i pyszny, aromatyczny sos jest gotowy. W przypadku świeżych pomidorów cały proces też nie jest zbyt skomplikowany. Wydłuża się on jedynie o czas, w którym sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, a następnie miksujemy przy użyciu blendera ręcznego.
Wiele osób przygotowuje też sos do pizzy z koncentratu pomidorowego. Jest, to co prawda szybkie rozwiązanie, ale smak sosu do pizzy z koncentratu pomidorowego nie będzie już tak dobry. Jest to raczej uboższa i mało polecana wersja sosu. Zdecydowanie lepiej wybrać sos do pizzy z przecieru (passaty pomidorowej). Wychodzi on gęsty, idealnie nadaje się do smarowania spodów pizzy. Taki sos można też podać do polania pizzy, jeśli lubimy taką wersję.
Jak zrobić najlepszy sos pomidorowy do pizzy?
Tu wystarczy podążać ściśle z przepisem i sugerować się zawartymi cennymi sugestiami. Z podanego przepisy wychodzi pyszny, gęsty aromatyczny sos, który starczy na wysmarowanie trzech pizz lub kilku mniejszych (ilość zależy od tego jak grubą warstwę sosu zastosujemy). Sos pomidorowy do pizzy z passaty pomidorowej, z pomidorów z puszki czy też ten przygotowany ze świeżych pomidorów, przygotowujemy praktycznie tak samo. Z jedną małą różnicą, że świeże pomidory należy najpierw sparzyć, by w łatwy sposób zdjąć z nich skórkę.
Tak przygotowany sos może posłużyć nie tylko do smarowania spodów domowej pizzy, ale również jako dodatek do innych dań obiadowych (np. makaronów, zup) lub przekąsek (w sosie możemy maczać chrupiące bagietki, grissini). Pamiętajcie, że sos pomidorowy do pizzy można dowolnie doprawić. Nie muszą to być ogólnie przyjęte zioła jak zioła prowansalskie. Smak sosu można wzbogacić dodając do niego suszoną bazylię, tymianek lub suszone oregano. Pamiętajcie tylko, by zioła dodawać z wyczuciem. Zbyt duża ilość ziół może zepsuć efekt końcowy. Najlepiej na początku dodawać ich mniej.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Bardzo inspirujący tekst, zmotywował mnie do działania!
Niezwykle interesujące podejście do tematu, świetna robota.