Sezon na grzyby w pełni. Ostatnio udało mi się kupić sporo podgrzybków. Sama niestety nie zbieram grzybów, bo należę do tych osób, które mogą mieć gigantycznego borowika pod samym nosem, a i tak go nie zauważą … W każdym razie obłędnie pachnące grzyby leżą na stole w kuchni i pada decyzja co z nimi robimy 🙂 Gęsty, aromatyczny sos !!!
Składniki:
1 kg podgrzybków
1/2 szklanki piwa
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki
2-3 cebule pokrojone grubiej w półplastry lub piórka
sól i pieprz
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia. Dopiero wtedy wrzucamy czosnek i pokrojone grzybki. Dusimy 2-3 minut i dolewamy piwo. Wszystko dalej dusimy aż grzyby będą mięciutkie. Wtedy dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy.
Taki sos idealnie pasuje do mięsa, makaronu, pyz itd. Świetnie też je się go samego łyżką prosto z garnka – sprawdzone 😛