Kochani, przepis wpisujący się w aktualną politykę „Jedzmy jabłka” 🙂 Przepyszny mus jabłkowy, który możemy wykorzystać właściwie niemal do wszystkiego – naleśników, placuszków, deserów – sam w sobie też wyśmienicie smakuje 🙂 W nawiasie podaję ilość składników jaką zobaczycie na filmie – dysponowałam jedynie 2 jabłkami, dlatego mój mus był w wersji mikro 🙂
Składniki:
2 kg jabłek (2 jabłka)
1 szkl przegotowanej wody (1/2 szkl wody)
sok z cytryny (sok z połówki cytryny)
1 łyżeczka cynamonu (1/2 łyżeczki cynamonu)
5 łyżek cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jabłka myję, obieram oraz usuwam twarde gniazda nasienne ze środka. Kroję w kostkę i w trakcie polewam sokiem z cytryny, tak aby jabłka nie ściemniały.
Do garnka wlewam wodę i wrzucam jabłka. Mieszam od czasu do czasu, tak aby jabłka się nie przypaliły, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę 10-15 minut. Dodaję 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość można jeszcze potraktować tłuczkiem do ziemniaków albo zblendować – tak aby uzyskać jednolity mus.