Przepyszne kokosowe ciasteczka, które robi się szybko i bardzo łatwo. Świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości i na prędce chcemy coś smacznego i słodkiego przygotować. Pamiętajmy tylko, że nie wszyscy lubią kokosowy smak …
Składniki:
4 jajka (osobno żółtka i białka)
250g cukru pudru
400g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Najpierw za pomocą miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli i stopniowo cukier puder, a następnie kolejno żółtka. Na samym końcu wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy porcje ciasta w miarę zgrabne kuleczki i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut – do momentu, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. A potem już tylko delektujemy siÄ™ kokosowym smakiem 🙂