Uwielbiam ten przepis 🙂 Nie ukrywam, że lubię piec ciasta i ciasteczka, a potem poświęcić trochę czasu na ich udekorowanie. Czekoladowa polewa to klasyka. Natomiast biała polewa wygląda wyjątkowo pięknie np. na babce posypanej później czekoladową posypką lub skórką pomarańczową …
Składniki:
250g cukru pudru
25g roztopionego masła
3-4 łyżki gorącego mleka (lub odrobinę więcej)
Wykonanie:
Na początku cukier puder przesiewam do miski. Pozbywam się w ten sposób wszystkich możliwych grudek. Dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Gdy cukier wchłonie całe masło, dodaję mleko i ponownie mieszam. Najlepiej dodawać mleko stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji – im więcej mleka, tym polewa rzadsza. Cały czas wszystko dokładnie mieszam i rozcieram.
Gotowa polewa powinna być dosyć gęsta, tak aby nie spłynęła z ciasta, i gładka.
Teraz tylko brakuje nam ciasta, które możemy naszą polewą udekorować 🙂