Biała polewa do ciast
Desery Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Biała polewa do ciast

Uwielbiam ten przepis 🙂 Nie ukrywam, że lubię piec ciasta i ciasteczka, a potem poświęcić trochę czasu na ich udekorowanie. Czekoladowa polewa to klasyka. Natomiast biała polewa wygląda wyjątkowo pięknie np. na babce posypanej później czekoladową posypką lub skórką pomarańczową …

Składniki:

250g cukru pudru

25g roztopionego masła

3-4 łyżki gorącego mleka (lub odrobinę więcej)

Wykonanie:

Na początku cukier puder przesiewam do miski. Pozbywam się w ten sposób wszystkich możliwych grudek. Dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Gdy cukier wchłonie całe masło, dodaję mleko i ponownie mieszam. Najlepiej dodawać mleko stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji – im więcej mleka, tym polewa rzadsza. Cały czas wszystko dokładnie mieszam i rozcieram.

Gotowa polewa powinna być dosyć gęsta, tak aby nie spłynęła z ciasta, i gładka.

Teraz tylko brakuje nam ciasta, które możemy naszą polewą udekorować 🙂

Znajdź więcej:  Kruche ciasteczka na święta

Dodaj komentarz