Kotlety orzechowo-serowe
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Kotlety orzechowo-serowe

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowe kotlety mielone. Wyjątkowe, bo dodamy do nich orzechy i żółty ser.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka żółtego sera startego na tarce

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

2 jajka

sól, pieprz

bułka tarta do panierowania + 2 łyżki do mięsa

Wykonanie:

Orzechy drobno siekam.

Do mięsa wbijam 2 jajka, dodaję 2 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzoną cebulkę, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję sok z cytryny i wszystko dobrze mieszam i zagniatam.

Teraz pora na żółty ser i orzechy. Ponownie wszystko zagniatam na jednolitą masę. Warto też spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.

Z masy mięsnej formuję nieduże kulki, lekko spłaszczam je na dłoni i dokładnie obtaczam w bułce tartej. Odkładam tak przygotowane kotlety na deskę, ich smażeniem zajmę się dopiero, gdy wszystkie kotlety będą gotowe.

Smażę mięso na gorącym oleju, na złoto z obydwu stron.

Takie kotlety są na prawdę przepyszne. Drobne kawałeczki orzechów nadają im niezwykłej chrupkości. Do tego wyczuwalny smak żółtego sera. Pycha! Polecam bardzo mocno!

Znajdź więcej:  Zapiekanka z ryżem, pieczarkami i jajkami

Dodaj komentarz