Potrawa dosyć ciężka, ale na prawdę pyszna. Jeśli tylko dobrze ją doprawimy, będzie z pewnością wszystkim smakować. Można ją przygotować z fasoli z puszki, ale najlepsza jest prawdziwa, z woreczka fasola Jaś 🙂
Składniki:
250g fasoli Jaś
2 średnie cebule
1 pęto kiełbasy jałowcowej
1 pęto kiełbasy podwawelskiej
1 puszka pomodorów
1 koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
zioła – bazylia, oregano, tymianek, majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolę Jaś zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnie gotujemy ją prawie do miękkości w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju razem z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Później dodaję też fasolę z odrobiną wody w której się gotowała i gotuję wszystko razem. Na końcu dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy – gotujemy tylko tyle, by sos się zredukował. Ostatni krok to zioła i doprawienie do smaku. I gotowe!!!
Smacznego!!!