Fasolka po bretońsku
Dania Obiadowe

Fasolka po bretońsku

Potrawa dosyć ciężka, ale na prawdę pyszna. Jeśli tylko dobrze ją doprawimy, będzie z pewnością wszystkim smakować. Można ją przygotować z fasoli z puszki, ale najlepsza jest prawdziwa, z woreczka fasola Jaś 🙂

Składniki:

250g fasoli Jaś

2 średnie cebule

1 pęto kiełbasy jałowcowej

1 pęto kiełbasy podwawelskiej

1 puszka pomodorów

1 koncentrat pomidorowy

2 ząbki czosnku

zioła – bazylia, oregano, tymianek, majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę Jaś zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnie gotujemy ją prawie do miękkości w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju razem z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Później dodaję też fasolę z odrobiną wody w której się gotowała i gotuję wszystko razem. Na końcu dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy – gotujemy tylko tyle, by sos się zredukował. Ostatni krok to zioła i doprawienie do smaku. I gotowe!!!

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Galaretka wieprzowa – przygotowana w multicookerze

Dodaj komentarz