Pieczone polędwiczki
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Pieczone polędwiczki

Cześć kochani! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne polędwiczki wieprzowe. Delikatne, rozpływają się w ustach – do nich sos błyskawiczny … Serwuję je dzisiaj z ryżem, ale kasza lub gotowane ziemniaki też świetnie pasują 🙂

Składniki:

2 polędwiczki – w sumie około 1 kg

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 czubata łyżeczka papryki słodkiej

5 ząbków czosnku

1 łyżka chrzanu

2 łyżki musztardy pikantnej

2-3 łyżki oleju

4 listki laurowe

2 cebule

1-2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki

Wykonanie:

Na początek przygotowuję marynatę: do miski wrzucam sól, pieprz, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, musztardę i wlewam olej – wszystko dokładnie mieszam.

Polędwiczki kroję na pół (będzie mi łatwiej je przygotowywać) i każdy kawałek nacieram marynatą. Wkładam do miski i chowam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie polędwiczki podsmażam krótko na patelni, ze wszystkich stron. Przekładam do rękawa lub woreczka foliowego służącego do pieczenia. Dodaję resztę marynaty i pokrojone w kostkę cebule. Woreczek zawiązuję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozcinam rękaw, aby mięso ładnie przypiekło się z wierzchu.

Mięso przekładam na talerz i pozostawiam na 10 – 15 minut, aby odpoczęło. Sos z cebulką i przyprawami przelewam do garnuszka. Dodaję mąkę i śmietanę i dokładnie blenduję. Sos musi mieć gładką, aksamitną konsystencję, bez grudek.

Znajdź więcej:  Kurczak pieczony na butelce z piwem

Polędwiczki podaję pokrojone w plastry, polane sosem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz