Cześć kochani! Znowu wpadam do Was z obiadkiem. Dzisiaj przygotowałam całą patelnię makaronu z pysznym, gęstym sosem pieczarkowym. Sos ma cudny, czekoladowy kolor, bo dodałam do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale po kolei …
Składniki:
makaron spaghetii – na 3 osoby (ilość zależy jak bardzo te osoby są głodne)
500g pieczarek
2 cebule
1/2 litra bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 kabanosy
sól, pieprz
1 łyżka masła
Wykonanie:
Makaron gotuję we wrzącej, osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu – u mnie to było 10 minut. Na patelni roztapiam masło i wrzucam drobno posiekane cebule. Podsmażam je chwilę i dorzucam pokrojonego w małe kawałki kabanosa. Wszystko jeszcze podsmażam, cebule powinna się zeszklić, ale nie może zacząć brązowieć. Pora na pieczarki. Umyte, obrane i pokrojone w półplasterki lądują na patelni. Wszystko mieszam i solę – pieczarki puszczą sos, ale żeby dusiło się wszystko porządnie i smaki przeszły ze sobą, dolewam bulion i zostawiam na małym ogniu – do momentu aż płyn się zredukuje, a wszystkie składniki będą miękkie. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.
W między czasie odcedziłam makaron i teraz cały przekładam na patelnię do sosu. Można tez makaron ułożyć na talerzu i dopiero na nim ułożyć warstwę sosu, ja jednak wolę, jak wszystko mam wymieszane, wtedy powstaje jeden dominujący smak jednaj, konkretnej potrawy …
Teraz pora już tylko podać talerze 🙂
I mała wskazówka – na przyszłość dodam zdecydowanie 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę pod koniec smażenia się cebuli. Uwielbiam czosnek i brakowało mi go w tym daniu. No i oczywiście żółty ser – startym klasycznie posypujemy danie na samym końcu już na talerzu …
Smacznego!!!