Makaron z gęstym sosem pieczarkowym
Dania Obiadowe Kluski i makarony

Makaron z gęstym sosem pieczarkowym

Cześć kochani! Znowu wpadam do Was z obiadkiem. Dzisiaj przygotowałam całą patelnię makaronu z pysznym, gęstym sosem pieczarkowym. Sos ma cudny, czekoladowy kolor, bo dodałam do niego 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale po kolei …

Składniki:

makaron spaghetii – na 3 osoby (ilość zależy jak bardzo te osoby są głodne)

500g pieczarek

2 cebule

1/2 litra bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 kabanosy

sól, pieprz

1 łyżka masła

Wykonanie:

Makaron gotuję we wrzącej, osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu – u mnie to było 10 minut. Na patelni roztapiam masło i wrzucam drobno posiekane cebule. Podsmażam je chwilę i dorzucam pokrojonego w małe kawałki kabanosa. Wszystko jeszcze podsmażam, cebule powinna się zeszklić, ale nie może zacząć brązowieć. Pora na pieczarki. Umyte, obrane i pokrojone w półplasterki lądują na patelni. Wszystko mieszam i solę – pieczarki puszczą sos, ale żeby dusiło się wszystko porządnie i smaki przeszły ze sobą, dolewam bulion i zostawiam na małym ogniu – do momentu aż płyn się zredukuje, a wszystkie składniki będą miękkie. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku.

W między czasie odcedziłam makaron i teraz cały przekładam na patelnię do sosu. Można tez makaron ułożyć na talerzu i dopiero na nim ułożyć warstwę sosu, ja jednak wolę, jak wszystko mam wymieszane, wtedy powstaje jeden dominujący smak jednaj, konkretnej potrawy …

Teraz pora już tylko podać talerze 🙂

I mała wskazówka – na przyszłość dodam zdecydowanie 2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę pod koniec smażenia się cebuli. Uwielbiam czosnek i brakowało mi go w tym daniu. No i oczywiście żółty ser – startym klasycznie posypujemy danie na samym końcu już na talerzu …

Znajdź więcej:  Fasolka po bretońsku

Smacznego!!!

Dodaj komentarz