Coś pysznego 🙂 I na ciepło i na zimno. Może też z powodzeniem zastępować wędlinę na kanapce.
Składniki:
- 2 kg szynki
- włoszczyzna
- 3 łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- kilka listków laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Na początek do soli dodaję majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszam. Tak przygotowaną masą nacieram dobrze szynkę z dwóch stron. Potem chowam szynkę na 2-3 godziny do lodówki, najlepiej jednak przygotować sobie w ten sposób szynkę wieczorem i włożyć ją natartą do lodówki na całą noc.
Po upływie wspomnianego czasu, szynkę wkładam do garnka, do zimnej wody. Musi być cała wodą przykryta. Stawiam garnek na mały gaz i powoli szynkę gotuję. W trakcie zbieram łyżką szumowiny, tak aby w garnku był czysty wywar z mięsa. Dodaję włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie.
Wszystko gotujemy około 1,5 godziny – aż mięso będzie mięciutkie.
Smacznego!!!