Cześć kochani! Dzisiaj miaÅ‚am wyjÄ…tkowo pyszny obiadek – może kogoÅ› zainspirujÄ™ 🙂 PrzygotowaÅ‚am risotto z zielonym groszkiem – skorzystaÅ‚am z groszku firmy Bonduelle. ZrobiÅ‚am je na biaÅ‚ym winie i dodaÅ‚am tarty ser owczy przywieziony z Podhala. Do tego drobiowe kotleciki – usmażyÅ‚am je wczoraj, ale w takiej iloÅ›ci, że kilka zostaÅ‚o też na dzisiejszy obiad – wystarczyÅ‚o podgrzać.
Jeżeli chcielibyście przygotować podobne risotto – podaję recepturę:
Składniki:
szklanka ryżu arborio
2,5 szklanki bulionu
0,5 szklanki białego wina
1 cebula
2-3 łyżki masła
4 łyżki tartego sera typu oscypek (myślę, że żółty ser również będzie pasował)
1 puszka zielonego groszku
Wykonanie:
Na dużej patelni rozpuszczam masło. Wrzucam posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu, aż ładnie się zeszkli. Następnie dodaję ryż. Mieszam go z cebulą i podsmażam, aż ziarenka staną się szkliste. Wtedy dodaję chochelkę bulionu – bulion wlewam w odstępach chochelkami i za każdym razem czekam, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu wlewam wino.
Gdy ryż jest już miękki i gęsty (ziarenka powinny wydzielić charakterystyczny klej) wrzucam tarty ser (odrobinę zostawiam do posypania po wierzchu), można dodać jeszcze łyżeczkę masła. Wsypuję odsączony groszek zielony, mieszam i próbuję. Teraz pora aby risotto doprawić – tradycyjnie sól, pieprz, może być też kurkuma … według własnego smaku, jednak moje danie nie wymagało zbyt wielu przypraw, bulion w którym ryż się gotował był mocno aromatyczny …
Risotto podałam w głębszym talerzu, gorące, posypane jeszcze wiórkami oscypka.
Smacznego!!!