Parówki w cieście francuskim – mumie
Proste i Tanie Dania Przystawki

Parówki w cieście francuskim – mumie

Cześć kochani!!! Pokazywałam wam ostatnio moje zapasy ciasta francuskiego 🙂 No to zaczynam z niem eksperymenty w kuchni i na pierwszy ogień idzie prosta, pyszna i szybka do przygotowania przekąska. Danie, które bardzo efektownie wygląda i z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych biesiadników. Zapraszam Was dzisiaj na parówki w cieście francuskim przypominające mumie .

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego

5 parówek

1 jajko

Wykonanie:

Ciasto rozwijamy i tniemy je wzdłuż na cienkie paski szerokości około 1 cm. Parówki przypominające mumie zrobimy na 2 sposoby:

Bierzemy pasek ciasta i parówkę. Owijamy ciastem czubek parówki, a następnie zostawiamy miejsce na buzię mumii i dalej ciasto owijamy spiralnie. Gdy pasek się skończy, dolepiamy kolejny kawałek.
Paseczek ciasta składamy na pół wzdłuż i rolujemy, tak aby powstał sznureczek. Oklejam takim sznureczkiem parówkę podobnie jak w metodzie pierwszej, jednak po oklejeniu całej parówki, doklejam kolejny sznureczek i owijam nim parówkę z powrotem w górę.

Tak przygotowane parówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepuję w miseczce i przy pomocy pędzelka smaruję dokładnie ciasto, które dzięki temu podczas pieczenia nabierze ładnego, złotego koloru. Wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę w 15 – 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika upieczonych parówek trzeba tylko dorobić im w odpowiednim miejscu oczka. Można użyć keczupu lub musztardy. Ja wykorzystałam w tym celu goździki. Muszę tylko pamiętać, aby po podaniu przekąski na stół, uprzedzić gości, by je wyjęli przed rozpoczęciem jedzenia.

Znajdź więcej:  Domowy pasztet

Moje parówkowe mumie podaję z gęstym sosem pomidorowym lub po prostu keczupem oraz z sosem czosnkowym. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!!!

Dodaj komentarz