Gotowana szynka
Dania Obiadowe

Gotowana szynka

CoÅ› pysznego 🙂 I na ciepÅ‚o i na zimno. Może też z powodzeniem zastÄ™pować wÄ™dlinÄ™ na kanapce.

Składniki:

  • 2 kg szynki
  • wÅ‚oszczyzna
  • 3 Å‚yżki soli
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 1 Å‚yżka majeranku
  • kilka listków laurowych
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Na początek do soli dodaję majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze mieszam. Tak przygotowaną masą nacieram dobrze szynkę z dwóch stron. Potem chowam szynkę na 2-3 godziny do lodówki, najlepiej jednak przygotować sobie w ten sposób szynkę wieczorem i włożyć ją natartą do lodówki na całą noc.

Po upływie wspomnianego czasu, szynkę wkładam do garnka, do zimnej wody. Musi być cała wodą przykryta. Stawiam garnek na mały gaz i powoli szynkę gotuję. W trakcie zbieram łyżką szumowiny, tak aby w garnku był czysty wywar z mięsa. Dodaję włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie.

Wszystko gotujemy około 1,5 godziny – aż mięso będzie mięciutkie.

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  MÅ‚oda kapusta z koperkiem

Dodaj komentarz