Hmmm, pizza u mnie w domu jest ulubionym daniem chyba wszystkich 🙂 Jednak wymaga trochÄ™ czasu w przygotowaniu … dlatego dzisiaj pizza na skróty … taka z patelni. CaÅ‚kiem smaczna, z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody
Dodatki: keczup lub przecier pomidorowy, cebula, szynka, ser żółty starty na dużych oczkach, pieczarki, ulubione przyprawy, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulkę. Delikatnie ją podsmażam, tak aby się zeszkliła. Dodaję drobno pokrojone pieczarki i wszystko duszę około 15 minut.
Do miski wsypuję mąkę. następnie dodaję jajko, olej, wodę, mleko i sól. Wszystko dobrze mieszam i wyrabiam ciasto. Podsypuję mąką blat i palcami rozciągam ciasto, aby uformować placek o średnicy mojej patelni.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i przenoszę ciasto. podsmażam je z jednej strony, przewracam. Gdy druga strona się podsmaża, ja smaruję sosem pomidorowym pizzę i układam dodatki: podduszone pieczarki z cebulką, plasterki szynki, przyprawy, ser żółty. Teraz wystarczy poczekać chwilę, aby spód pizzy ładnie się przysmażył, a ser roztopił i możemy naszą pizzę z patelni przekładać na talerz.
Smacznego!!!