Takie kotleciki przyrządzam bardzo często, bo lubię połączenie ryżu, papryki i mięsa. Polecam też zioła, najlepiej świeże – posiekać i dodać do masy mięsnej – pycha!!!
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (np. z indyka)
1 szklanka gotowanego ryżu
1 czerwona papryka
2 nieduże cebule
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
panierka: 1 rozkłócone jajko i bułeczka tarta
Wykonanie:
Do mięsa dodaję ryż, drobno posiekane: cebulkę, czosnek i paprykę. Wszystko dobrze mieszam.Następnie dodaję jajko i przyprawy. Ponownie mieszam.
Z mięsnej masy formuję kulki. Zanurzam je w rozkłóconym jajku, a potem obtaczam w bułeczce tartej. Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelnię, lekko je spłaszczam. Smażę na złoto z obu stron.
Smacznego!!!