Kotlety mielone z ryżem
Dania Obiadowe

Kotlety mielone z ryżem

Takie kotleciki przyrządzam bardzo często, bo lubię połączenie ryżu, papryki i mięsa. Polecam też zioła, najlepiej świeże – posiekać i dodać do masy mięsnej – pycha!!!

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (np. z indyka)

1 szklanka gotowanego ryżu

1 czerwona papryka

2 nieduże cebule

1 jajko

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól, pieprz

panierka: 1 rozkłócone jajko i bułeczka tarta

Wykonanie:

Do mięsa dodaję ryż, drobno posiekane: cebulkę, czosnek i paprykę. Wszystko dobrze mieszam.Następnie dodaję jajko i przyprawy. Ponownie mieszam.

Z mięsnej masy formuję kulki. Zanurzam je w rozkłóconym jajku, a potem obtaczam w bułeczce tartej. Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelnię, lekko je spłaszczam. Smażę na złoto z obu stron.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Makaron z gęstym sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz