Bigos – jak zrobić?
Dania Obiadowe

Bigos – jak zrobić?

Przyznam Wam się, że przez długi czas przygotowywałam bigos bez pomidorów. Dopiero, gdy poznałam swojego męża, który pochodzi z Wielkopolski, okazało się, że on nie wyobraża sobie tradycyjnego bigosu bez dodania pomidorów, i tak mój przepis nieco się zmienił. Jednak od razu powiem, że taki pomidorowy bigos jest również przepyszny i teraz robię tylko taki.

Składniki:

1,5 kg kwaśnej kapusty

1 kg mięsa łącznie (polędwiczka, schab, wołowina)

2 kiełbasy

2 cebule

1 koncentrat pomidorowy

10 dag suszonych grzybów (oczyszczonych i namoczonych)

4-5 suszonych śliwek

3-4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina

sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka nalewam wodę. Wkładam mięso, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuję, aż wszystko będzie miękkie.

Z wywaru wyjmuję na talerz mięso i grzyby i pozostawiam do przestudzenia. Wyławiam ziele i listki i wyrzucam. W garnku zostaje czysty wywar. Kapustę drobno siekam i dodaję do wywaru. Wrzucam też pokrojone śliwki i wlewam szklankę wina. Gotuję na małym ogniu.

Gdy mięso i grzyby przestygną, drobno je kroję i dorzucam do garnka z kapustą. Na patelni, na łyżce oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę oraz po kilku chwilach dodaję pokrojoną w kosteczkę kiełbasę – podsmażam. Dodaję do bigosu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Pamiętajmy, że im dłużej gotowany bigos, im więcej razy go odgrzewamy, tym lepszy. Stawiamy go jednak zawsze na malutkim ogniu, tak aby nam się nie przypalił i często mieszamy.

Znajdź więcej:  Surówka z czerwonej kapusty z majonezem na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *