Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

Szukając pomysłu na smaczny, tani obiad nie należy zapominać o klasyce jaką jest przepis na leczo z cukinii. Takie warzywne leczo jest naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy by było jeszcze bardziej sycące warto przygotować je z dodatkiem kiełbasy. Takie leczo z cukinii i kiełbasy smakuje rewelacyjnie. Można je podać zarówno na obiad, jak i sycącą kolację. Leczo z kiełbasą i cukinią sprawdzi się również na różnych imprezach. Wówczas przygotujcie je w większe ilości. A jako dodatki podajcie świeże pieczywo lub ryż.

Dzisiejszy przepis na leczo z kiełbasą jest wyjątkowo prosty. Śmiało można powiedzieć, że jest to najszybsza wersja leczo. To jedno z lepszych i sprawdzonych dań jednogarnkowych. Tanio, szybko i pysznie.

Czas przygotowania: około 20 minut
Czas duszenia: około 45 minut
Ilość porcji: na 6-8 porcji

Składniki:

  • około 500 g kiełbasy (najlepiej sprawdza się kiełbasa lekko podsuszana, wiejska)
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 2 większe papryki – można użyć zarówno czerwonej, jak i zielonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • 200 g przecieru pomidorowego (1 słoiczek)
  • olej do podsmażenia składników (zamiennie można użyć smalec)
  • przyprawy: po jednej łyżeczce soli i pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli (można zamienić na ostrą czerwoną paprykę)

Jak zrobić leczo z kiełbasą i warzywami?

Cebule obieramy i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w miarę cienkie plasterki lub półplasterki.

W garnku/rondlu z grubszym dnem rozgrzewamy olej (zamiennie może to być również smalec). Podsmażamy około 12-15 minut cebulę i naszą pokrojoną kiełbasę, mieszając co jakiś czas.

W między czasie przygotowujemy cukinię. Jeśli mamy młodą cukinię nie musimy jej obierać, wystarczy ją dobrze umyć, odciąć oba końce i pokroić w półplasterki lub większą kostkę. W przeciwnym wypadku cukinię należy obrać z grubszej skórki i pokroić w kostkę. Nie trzeba tu kroić równiutkiej kostki. Pamiętajmy, że podczas duszenia nasza cukinia zmięknie. warto jednak, by kostka nie była zbyt duża, wówczas całość będzie lepiej wyglądać.

leczo z cukinii i kiełbasy
Propozycja podania leczo z kiełbasy i cukinii

Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Można wykorzystać zarówno czerwoną, jak i zieloną paprykę. Warto też dodać kawałek żółtek, jeśli taką akurat mamy pod ręką. Wówczas nasze leczo z kiełbasą będzie miało jeszcze bardziej apetyczny wygląd.

Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Mieszamy składniki. Całość doprawiamy przyprawami i dusimy bez przykrycia przez około 20-25 minut.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i obrane ze skórki, pokrojone w grubszą kostkę pomidory (najlepiej sprawdzają się tutaj malinówki). Całość mieszamy jeszcze chwilę dusimy.

Rada: poza sezonem świeże pomidory można zamienić na pomidory z puszki (puszka 400 g) lub passate pomidorową z butelki. Jeśli wolicie mniej gęste leczo, wówczas podczas duszenia można całość podlać niewielką ilością wody lub dodać więcej passaty.

Leczo z cukinią kiełbasą przepis

Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każda początkująca kucharka lub kucharz. Taka ilość spokojnie starczy na obiad dla większej rodziny lub obiad na dwa dni. Leczo z cukinią można również przygotować w większej ilości i przełożyć do słoików. W przepisie używamy minimalnej ilości składników. Można je śmiało zwiększyć dodając dodatkową paprykę. Najlepiej, aby do leczo z kiełbasą dodawać różne rodzaje papryk, nada to daniu kolorów i jeszcze lepszego smaku.

Leczo z cukinią i kiełbasą, to jedno z lepszych dań jednoogarnkowych. Przygotowanie jest nie tylko bardzo proste, ale też sprawia, że po obiedzie nie czeka nas góra garnków do zmywania, co na pewno każdy doceni. Leczo można podać samo lub z ulubionymi dodatkami. Sprawdza się tu najlepiej świeże pieczywo lub kasza czy ryż. Niektórzy podają takie leczo również w towarzystwie ziemniaków.

Leczo z cukinii papryki i kiełbasy przepis

Podany przepis na leczo z cukinią jest wersją uproszczoną. Tradycyjny przepis na leczo, które znamy z Węgier, wyróżnia duża ilość świeżej papryki oraz oraz przyprawy w postaci papryki słodkiej oraz/lub ostrej, a nawet papryki słodkiej wędzonej. Co ciekawe w tradycyjnym przepisie powinna dominować żółta papryka. Jednak w większości polskich domów używa się czerwonej, często z dodatkiem zielonej. Jest to oczywiście kwestia upodobań i smaku. Tu nie ma sztywnych ram. Taki przepis na leczo z papryki można jednak dowolnie modyfikować. W końcu co region to inna tradycja, co gospodyni to inny przepis na leczo. Tu prezentowana jest pyszne, prosta wersja z dodatkiem kiełbasy. Bardziej sycąca i o wiele szybsza w przygotowaniu.

leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą i cukinią to idealny jednogarnkowy obiad

Pamiętajcie, by doprawiając leczo z cukinią i kiełbasą i papryką, kierować się własnym smakiem i gustem. Podane ilości są orientacyjne. Słodką czerwoną paprykę można zamienić na wędzoną. Jednak wówczas należy dodać jej o połowę mniej, bo papryka wędzona ma mocniejszy aromat. Jeśli wolicie dania ostrzejsze możecie zwiększyć ilość chilii/ostrej czerwonej papryki. Warto wówczas też użyć pieprzu cayenne zamiast zwykłego. Doprawiając leczo z kiełbasą pamiętajcie, że smaki “muszą się przegryźć”.

Dodaj komentarz