Ciasto na pizzę
Dania Obiadowe

Ciasto na pizzę

Składniki:

1 łyżka suchych drożdży ( 25g świeżych)
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie należy do miski przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać do niego rozczyn, oliwę i dodać sól. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w misce, przykryć i pozostawić ok.1,5 – 2 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto najpierw mocno uderzamy, następnie dzielimy na trzy części i formujemy pizze.

Pieczemy w nagrzanym do 250 stopni piekarniku około 15 -20 minut.

Znajdź więcej:  Pieczone golonki ze złotą skórką

Dodaj komentarz