Ciekawa, smaczna potrawa na bazie kaszki krakowskiej, która może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.
Składniki:
1 szklanka kaszy krakowskiej
5 pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka koperku
Wykonanie:
Kaszę krakowską gotujemy. Pieczarki myjemy i drobno kroimy. Cebulę szatkujemy.
Pieczarki z cebulą wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki masła. Wszystko dusimy do miękkości. Pod sam koniec doprawiamy papryką, koperkiem, solą i pieprzem. Mieszamy i czekamy, aż sos maksymalnie się zredukuje.
Masę pieczarkową przekładamy do ugotowanej kaszki krakowskiej, dobrze mieszamy i rozsmarowujemy na płaskim talerzu formując duży placek. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.
Kawałeczki masy są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie.
Smacznego!!!