Ciasto z orzechami
Ciasta

Ciasto z orzechami

Mówiłam Wam już, że w moim ogrodzie rośnie potężny orzech i codziennie spadają z niego setki orzechów? Cały czas szukam pomysłów na ich przetwarzanie i dzisiaj kolejny z nich. Mogę powiedzieć, że trafiony w dziesiątkę 🙂 Ciasto z orzechami!

Składniki:

250g orzechów włoskich (po wyjęciu ze skorupek)

1,5 szklanki mąki pszennej

5 jajek

1/2 szklanka oleju

1 torebka cukru waniliowego

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce (brzoskwinie)

Wykonanie:

Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiam wszystko na wysokich obrotach około 10 minut – aż masa zbieleje. Potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiam dalej, tylko już na małych obrotach. Orzechy drobniej siekam i dodaję do ciasta. Garstkę zostawiam do posypania po wierzchu. Mieszam już łyżką i przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułeczką tartą foremki. Układam na cieście owoce – nie wciskam ich w ciasto, tylko delikatnie kładę na wierzchu. Posypuję resztą orzechów.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 1 godziny 🙂

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Czerwone porzeczki – dlaczego warto je jeść?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *