Ciasto z gruszkami i migdałami
Ciasta Desery Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Ciasto z gruszkami i migdałami

Święta mijają tak szybko … dlatego tylko na chwilkę zaglądam do Was i pokazuję ciasto, które powstało w Wigilię po południu. Przepis doskonale znany, wielokrotnie już o nim tutaj pisałam. Ciasto na oleju, które zawsze wychodzi, wystarczy eksperymentować z dodatkami. I tak tym razem ja dodałam ćwiartki gruszek (gruszki obrałam i usunęłam gniazda nasienne) oraz płatki migdałów. Aby zapach migdałów był mocniejszy, dodałam też kilka kropel aromatu migdałowego.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

5 jajek

1/2 szklanki oleju

1 torebka cukru wanilinowego

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce (tym razem 6 niedużych gruszek)

3 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy na wysokich obrotach 10 minut, aż masa zbieleje. Teraz można dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Potem dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i olej i chwilę mieszamy na małych już obrotach. Na samym końcu wsypujemy płatki migdałów.

Przelewamy do prostokątnej foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułeczką tartą lub mąką. Na wierzchu układamy gruszki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 1 godziny.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Smażone plantany

Dodaj komentarz