Śledzie w śmietanie
Przystawki

Śledzie w śmietanie

Mmmm, uwielbiam 🙂 Właśnie takie, domowe. Ostatnio trafiłam na artykuł, co zawierają śledzie w śmietanie jednego z najbardziej popularnych rybnych producentów – włos się jeży na głowie!!! Dlatego tym bardziej polecam śledziki zrobione własnoręcznie – są lepsze i z pewnością zdrowsze. Starajmy się jedynie wybrać płaty śledziowe jędrne, ładne – jeśli podczas płukania lub moczenia kawałki mięsa odchodzą – to znaczy, że śledzie nie są świeże …

Składniki:

4 łyżki śmietany 18%

2 łyżki majonezu

400g filetów śledziowych

1 jabłko

1-2 cebule

sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Filety moczymy w zimnej wodzie 2 – 3 godziny. W trakcie wodę kilkakrotnie wymieniamy. Następnie filety kroimy na mniejsze kawałki – takie „na raz” żeby było wygodnie jeść 🙂 Cebule kroimy w piórka, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem – cebula będzie miękka i delikatna.

Śmietanę mieszam dobrze z majonezem, dodaję do niej sól, pieprz i cukier.

Jabłko ścieram na tarce na grubych oczkach.

Cebulę i jabłko dodaję do śmietany i dobrze mieszam.

W słoiczku, miseczce lub innym szklanym naczyniu układam naprzemiennie: warstwę sosu śmietanowego i warstwę śledzi. Ostatnia, górna warstwa to oczywiście śmietana. Wszystko wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę, ale tak na prawdę im dłużej postoją, tym lepiej. Na drugi dzień śledziki będą przepyszne!!!

Znajdź więcej:  Domowy pasztet

Dodaj komentarz