Mmmm, uwielbiam 🙂 Właśnie takie, domowe. Ostatnio trafiłam na artykuł, co zawierają śledzie w śmietanie jednego z najbardziej popularnych rybnych producentów – włos się jeży na głowie!!! Dlatego tym bardziej polecam śledziki zrobione własnoręcznie – są lepsze i z pewnością zdrowsze. Starajmy się jedynie wybrać płaty śledziowe jędrne, ładne – jeśli podczas płukania lub moczenia kawałki mięsa odchodzą – to znaczy, że śledzie nie są świeże …
Składniki:
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
400g filetów śledziowych
1 jabłko
1-2 cebule
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Filety moczymy w zimnej wodzie 2 – 3 godziny. W trakcie wodę kilkakrotnie wymieniamy. Następnie filety kroimy na mniejsze kawałki – takie „na raz” żeby było wygodnie jeść 🙂 Cebule kroimy w piórka, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem – cebula będzie miękka i delikatna.
Śmietanę mieszam dobrze z majonezem, dodaję do niej sól, pieprz i cukier.
Jabłko ścieram na tarce na grubych oczkach.
Cebulę i jabłko dodaję do śmietany i dobrze mieszam.
W słoiczku, miseczce lub innym szklanym naczyniu układam naprzemiennie: warstwę sosu śmietanowego i warstwę śledzi. Ostatnia, górna warstwa to oczywiście śmietana. Wszystko wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę, ale tak na prawdę im dłużej postoją, tym lepiej. Na drugi dzień śledziki będą przepyszne!!!