Ciasto z mikrofalówki
Ciasta

Ciasto z mikrofalówki

Najdziwniejsze ciasto jakie dotychczas zrobiłam. Właściwie byłam pewna, że nie wyjdzie, bo jak ma wyjść coś, co przygotowuje się 2 minuty, a następnie podgrzewa w mikrofali przez 3 minuty … Jednak wyszło 🙂 Smaczne, mięciutkie, lekko wilgotne w środku. Można takie ciasto posypać cukrem pudrem, zrobić polewę albo przeciąć na pół i przełożyć dżemem lub kremem.

Składniki:

4 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

3 łyżki mleka

3 łyżki oleju

1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (lub kakao)

1 łyżeczkę proszku do pieczenia

1 jajko

Wykonanie:

Na początek do kawy wlewam łyżkę gorącej wody i mieszam, aby się rozpuściła. Do miski wsypuję i dodaję wszystkie składniki. Dobrze mieszam, aż ciasto będzie miało gładką, gęstą konsystencję, a składniki się połączą.

Miseczkę wkładam do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc i zostawiam ją na 3 minuty.

Gotowe!!!

Znajdź więcej:  Czerwone porzeczki – dlaczego warto je jeść?

Dodaj komentarz