Cukinia marynowana w curry
Przetwory

Cukinia marynowana w curry

Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 100 % w mój gust 🙂 Zasili ona moją spiżarnię w ilości 9 słoiczków.

Składniki:

2,5 kg cukini

7 szklanek wody (zalewa)

1,5 szklanki octu 10% (zalewa)

2 szklanki cukru (zalewa)

1,5 łyżki soli (zalewa)

1 łyżka curry (zalewa)

2 cebule (pocięte w plastry)

gorczyca, pieprz i ziele angielskie

Wykonanie:

Cukinię myję i odcinam końcówki. Kroję wzdłuż, a potem na pół-plasterki.

Na spód wyparzonych słoików wkładam po plastrze cebuli, wsypuję 1/2 łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie.

Do słoików dosyć ciasno wkładam pół-plasterki cukinii. Pozostawiam minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.

Składniki zalewy podgrzewam i mieszam tak, aby wszystko ładnie połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełniam nią słoiki – zostawiam przynajmniej 0,5 cm od krawędzi. Dobrze zakręcam.

Pasteryzuję ok. 10 minut. Odstawiam do góry nogami do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Dżem z pigwy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *