NiezwykÅ‚e, prawda? A jednak smakuje rewelacyjnie. DoskonaÅ‚y dodatek do miÄ™s, pasztetów … polecam 🙂
Składniki:
1/2 kg czerwonej cebuli
3 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/3 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Na początku najprzyjemniejsze: obieramy i kroimy cebule, najlepiej w piórka.
Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam, aż cały się roztopi. Wrzucam cebulę, solę i duszę cały czas mieszając. Cebula musi zmięknąć i zeszklić się – trzeba bardzo uważać, aby się nie przypiekła. Następnie wlewamy wino i ponownie parę chwil dusimy. Dodajemy ocet, miód, pieprz – wszystko smażymy około 40-50 minut, aż cebula się skarmelizuje a płyn odparuje.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków.