Leczo – przepis – jak zrobić ?
Dania Obiadowe

Leczo – przepis – jak zrobić ?

Leczo uwielbiam – duszone warzywa z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha 🙂

Składniki:

7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone)

2 kabaczki

2 duże cebule

kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska

2 puszki pomidorów krojonych

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

olej, maggi

bazylia, majeranek, oregano, sól, pieprz,

1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek szatkujemy. Kabaczki – jeśli są młode, nie obieramy – obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy je w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę, a zioła drobno szatkujemy.

Na gorący olej wsypujemy cebulę i czosnek. Gdy lekko się podsmażą dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy kabaczka, pomidory i koncentrat. Dusimy do miękkości.

Ostatnim krokiem jest dodanie przypraw i porządne wymieszanie potrawy.

Znajdź więcej:  Zacierki do zupy

Dodaj komentarz