Leczo uwielbiam – duszone warzywa z kiełbasą, odpowiednio doprawione – pycha 🙂
Składniki:
7 papryk (2 żółte, 2 zielone, 3 czerwone)
2 kabaczki
2 duże cebule
kiełbasa: 1 jałowcowa, 1/2 z szynki, 1/2 podwawelska
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
olej, maggi
bazylia, majeranek, oregano, sól, pieprz,
1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek szatkujemy. Kabaczki – jeśli są młode, nie obieramy – obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy je w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę, a zioła drobno szatkujemy.
Na gorący olej wsypujemy cebulę i czosnek. Gdy lekko się podsmażą dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Następnie dodajemy papryki i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy kabaczka, pomidory i koncentrat. Dusimy do miękkości.
Ostatnim krokiem jest dodanie przypraw i porządne wymieszanie potrawy.