Ogórki w zalewie musztardowej
Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej to klasyka. Chyba każdy, kto próbował kiedyś robić przetwory, sięga po ten przepis. Tak więc i ja muszę pochwalić się swoimi słoiczkami 🙂

Składniki:

2,5 kg ogórków

2 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

4 łyżki soli

10 łyżeczek musztardy

2 łyżki miodu

pieprz, ziele angielskie, gorczyca

2 litry wody

Wykonanie:

Ogórki dobrze myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Ogórki układamy w słoikach pionowo dosyć ciasno.

Wodę zagotowujemy razem z cukrem, octem, solą, musztardą i miodem. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki zalewy ładnie się ze sobą połączyły. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki i dobrze zakręcamy.

Wszystko pasteryzujemy około 10 minut. Słoiczki ustawiamy do góry nogami i zostawiamy tak do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Konfitura z czerwonej cebuli

Dodaj komentarz