Ogórki w zalewie musztardowej to klasyka. Chyba każdy, kto próbował kiedyś robić przetwory, sięga po ten przepis. Tak więc i ja muszę pochwalić się swoimi słoiczkami 🙂
Składniki:
2,5 kg ogórków
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
4 łyżki soli
10 łyżeczek musztardy
2 łyżki miodu
pieprz, ziele angielskie, gorczyca
2 litry wody
Wykonanie:
Ogórki dobrze myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Do wyparzonych wcześniej słoiczków wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Ogórki układamy w słoikach pionowo dosyć ciasno.
Wodę zagotowujemy razem z cukrem, octem, solą, musztardą i miodem. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki zalewy ładnie się ze sobą połączyły. Gorącą zalewą wypełniamy słoiczki i dobrze zakręcamy.
Wszystko pasteryzujemy około 10 minut. Słoiczki ustawiamy do góry nogami i zostawiamy tak do ostygnięcia.
Smacznego!!!