Gulasz wołowy
Dania Obiadowe

Gulasz wołowy

Kolejny smaczny pomysł na obiad. Gulasz wołowy możemy podawać z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek świetnie pasują różnego rodzaju marynaty – kiszone ogórki, marynowana papryka lub cukinia.

Składniki:

1,5 kg wołowiny

1 litr bulionu

4 cebule

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki oliwy

1,5 łyżeczki majeranku

1,5 łyżeczki kminku

2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy je w kostkę wielkości około 2 x 2 cm. Cebule kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją do zeszklenia i wrzucamy mięso. Mieszamy i obsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy bulion, ale tylko tyle, aby mięso było nim przykryte. Dusimy 15 minut i dolewamy resztę bulionu, dodajemy przyprawy i czosnek. Mieszamy i dusimy aż mięso będzie mięciutkie.

Na samym końcu solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Puree z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *