Kolejny smaczny pomysł na obiad. Gulasz wołowy możemy podawać z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek świetnie pasują różnego rodzaju marynaty – kiszone ogórki, marynowana papryka lub cukinia.
Składniki:
1,5 kg wołowiny
1 litr bulionu
4 cebule
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki kminku
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy je w kostkę wielkości około 2 x 2 cm. Cebule kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją do zeszklenia i wrzucamy mięso. Mieszamy i obsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy bulion, ale tylko tyle, aby mięso było nim przykryte. Dusimy 15 minut i dolewamy resztę bulionu, dodajemy przyprawy i czosnek. Mieszamy i dusimy aż mięso będzie mięciutkie.
Na samym końcu solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!!!