Puree z batatów
Dania Obiadowe

Puree z batatów

Bataty, czyli słodkie ziemniaki – pyszne, delikatne, cudowna alternatywa dla tradycyjnych kartofli. Dzisiaj proponuję zrobić z nich puree.

Składniki:

3 bataty

1 ząbek czosnku

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie:

Bataty dobrze myjemy. Wkładamy do garnka wypełnionego osoloną wodą. Gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Dzielimy je na mniejsze części, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt , sól, pieprz i paprykę. Wszystko miażdżymy na puszystą, gładką masę za pomocą przeciskarki do ziemniaków.

Gotowe puree ma wygląd pomarańczowej chmurki 🙂 Jest delikatne, ale czosnek i ostra papryka nadają mu charakteru 🙂

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Surówka z czerwonej kapusty z majonezem na obiad

Dodaj komentarz