Bataty, czyli słodkie ziemniaki – pyszne, delikatne, cudowna alternatywa dla tradycyjnych kartofli. Dzisiaj proponuję zrobić z nich puree.
Składniki:
3 bataty
1 ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie:
Bataty dobrze myjemy. Wkładamy do garnka wypełnionego osoloną wodą. Gotujemy około 30 minut. Wyjmujemy, zostawiamy chwilkę do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Dzielimy je na mniejsze części, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt , sól, pieprz i paprykę. Wszystko miażdżymy na puszystą, gładką masę za pomocą przeciskarki do ziemniaków.
Gotowe puree ma wygląd pomarańczowej chmurki 🙂 Jest delikatne, ale czosnek i ostra papryka nadają mu charakteru 🙂
Smacznego!!!