Pyszne danie obiadowe szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂
Składniki:
2 paczki mrożonego szpinaku
3/4 kubka maślanki / jogurtu naturalnego / kefiru
2 zÄ…bki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
makaron wieloziarnisty – 1,5 garstki na osobę
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, wkładamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy maślankę i czekamy aż szpinak zmięknie. Dodajemy masło i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Następnie całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
W między czasie gotujemy wodę na makaron – lekko osoloną z odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu. Odcedzamy.
Na talerzu układamy najpierw makaron. Na to porcję sosu szpinakowego. Dodatkowo potrawa ta pięknie komponuje się z jajkiem sadzonym 🙂