Łabędź z jabłka – dekoracja
Carving Przygotowanie warzyw i owoców

Łabędź z jabłka – dekoracja

Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj jak prosto i szybko przygotować piękną dekorację z jabłka. Stworzymy jabłkowego łabędzia.

Jabłko myję i ustawiam na desce, odcinam bok, a następnie mniej więcej 0,5 centymetrowy plasterek. Z niego później wytniemy głowę łabędzia.

Teraz jabłko układam na odciętej płaszczyźnie. Zostawiam po środku centymetrowy, nie nacięty pasek – to będzie grzbiet łabędzia. Odcinam jabłko z jednej strony – robię nacięcie pionowo do dołu, a następnie prostopadle z boku – do momentu, aż oba nacięcia się spotkają. To samo powtarzam z drugiej strony jabłka.

Teraz możemy zająć się skrzydełkami. Nacinam je z dwóch stron mniej więcej co 1 cm. Układam lekko przesuwając każdą część do tyłu.

Z pozostawionego plasterka wycinam głowę łabędzia. Na grzbiecie – tam gdzie powinna być szyja – wycinam kwadratowy otworek czubkiem noża i umieszczam głowę łabędzia.

Gotowe!!! Zapraszam do obejrzenia filmu!

Znajdź więcej:  Owoce kaki – jak jeść, jak obrać, jak smakują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *