Gniazdka makaronowe
Kluski i makarony

Gniazdka makaronowe

Witajcie!!! dzisiaj przyrządzimy makaron, ale troszkę inaczej. Zrobimy zapiekane gniazdka makaronowe z sosem mięsno-pomidorowym.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego

sól, pieprzGniazdka makaronowe

1 puszka pomidorów krojonych

1/2 kubka czerwonego wina

kawałek żółtego sera, który zetrzemy na tarce

porcja makaronu spaghetti

przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, curry, bazylii i tymianku

1 cebula

3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Na patelni roztopiłam łyżkę masła, wrzucam posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dorzucam drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażę i dodaję mięso. gdy straci swój surowy kolor, wlewam wino i duszę wszystko, aż płyn w większości odparuje.

W oddzielnym garnku gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente.

Do mięsa dodaję pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dobrze mieszam i nadal duszę.

Makaron przelewam na durszlaku zimną wodą i co jakiś czas wstrząsam, tak aby kluseczki nie posklejały się ze sobą.

Naczynie żaroodporne smaruje masłem. Za pomocą widelca w niewielkiej miseczce kręcę nieduże gniazdka z makaronu i przenoszę je do naczynia. W środek każdego gniazdka nakładam porcję sosu mięsnego. Posypuję tartym żółtym serem i zapiekam w 180 stopniach przez 15 – 20 minut.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Uszka z grzybami i kapustą

Dodaj komentarz