Witajcie!!! dzisiaj przyrządzimy makaron, ale troszkę inaczej. Zrobimy zapiekane gniazdka makaronowe z sosem mięsno-pomidorowym.
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
sól, pieprzGniazdka makaronowe
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 kubka czerwonego wina
kawałek żółtego sera, który zetrzemy na tarce
porcja makaronu spaghetti
przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, curry, bazylii i tymianku
1 cebula
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Na patelni roztopiłam łyżkę masła, wrzucam posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dorzucam drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażę i dodaję mięso. gdy straci swój surowy kolor, wlewam wino i duszę wszystko, aż płyn w większości odparuje.
W oddzielnym garnku gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente.
Do mięsa dodaję pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dobrze mieszam i nadal duszę.
Makaron przelewam na durszlaku zimną wodą i co jakiś czas wstrząsam, tak aby kluseczki nie posklejały się ze sobą.
Naczynie żaroodporne smaruje masłem. Za pomocą widelca w niewielkiej miseczce kręcę nieduże gniazdka z makaronu i przenoszę je do naczynia. W środek każdego gniazdka nakładam porcję sosu mięsnego. Posypuję tartym żółtym serem i zapiekam w 180 stopniach przez 15 – 20 minut.
Smacznego!!!