Pierogi koperkowe z warzywami
Dania Obiadowe Kluski i makarony

Pierogi koperkowe z warzywami

Cześć kochani!!! Dzisiaj szybki i prosty przepis na pierogi z warzywami – przepis w którym ja wykorzystałam warzywa pozostałe z rosołu, który gotowałam dzień wcześniej. Tym razem mięso zostało zjedzone, a ja zostałam z miską ugotowanej na miękko włoszczyzny 🙂 Żeby nie było tak prosto, do ciasta dodałam 2 łyżki posiekanego koperku. Wyszło pysznie i oryginalnie 🙂

Składniki farszu:

Warzywa pozostałe z gotowania rosołu (około 6 marchewek, seler, 2-3 pietruszki)

2 średnie cebule

sól, pieprz, curry, papryka słodka

ew. 2 ugotowane ziemniaki

Ciasto:

1/2 kg mąki

1 szklanka mocno ciepłej wody

szczypta soli

2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję ciasto. Połowę mąki wsypuję do miski, dodaję sól i zalewam ciepłą wodą. Mieszam łyżką. Następnie stopniowo dodaję resztę mąki i wyrabiam ciasto na ładną, zgrabną kulę. pod koniec dodaję koperek i wyrabiam jeszcze chwilę, tak aby koper równomiernie w całym cieście się rozmieścił. Ciasto zostawiam na pół godziny w misce przykrytej ściereczką, tak aby odpoczęło.

W tym czasie możemy przygotować farsz. Cebulę drobno siekam i podsmażam delikatnie najlepiej na maśle. Gdy się zeszkli, zostawiam ją na chwilę do przestudzenia, a potem dodaję do miski z warzywami. Za pomocą blendera, wszystko miksuję na jednolitą masę. Na koniec doprawiam do smaku.

Ciasto rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie. Wycinam kółka, na każde kładę porcję farszu, lekko zwilżam brzegi ciasta i drugim kółkiem przykrywam. Dokładnie zlepiam brzegi.

Znajdź więcej:  Kopytka – jak zrobić?

 

Gotowe pierogi układam na ściereczce i przykrywam drugą, aby nie wyschły.

 

Pierogi wrzucam do gotującej się osolonej wody i czekam moment, aż wypłyną na powierzchnię. od tego momentu gotuję pierogi około 3 minuty. Podaję je dzisiaj z plastrami pieczonego boczku i domowymi kiszonymi ogórkami. Można też przygotować do pierogów okrasę – podsmażyć cebulkę na maśle, zrobić skwareczki z boczku, zrumienić bułeczkę tartą lub po prostu polać je roztopionym masłem.

I w ten sposób wykorzystałam wszystko co pozostało mi z gotowania rosołu, a jednocześnie przygotowałam przepyszny obiad. Koperek w cieście pierogowym nie tylko fajnie i oryginalnie wygląda, ale też dodaje ciekawego smaku. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *